Dzień dobry, dzień dobry :)
Już prawie połowa listopada i czas porządnie wziąść się za przygotowania do świąt. Jest sporo rzeczy i prac, które można zrobić wcześniej i cieszyć się przygotowaniami oraz atmosferą Świąt Bożego Narodzenia.
Dziś chcę Wam zaprezentować przepyszne ciasteczka orzechowo-cynamonowe. Przepis ten dostałam kiedyś od koleżanki i co roku w okresie jesienno-zimowym robię te ciasteczka.
Uwierzcie mi każdy (nawet tzw noga kuchenna) jest w stanie go zrobić i cieszyć się swoim wypiekiem.
CIASTECZKA ORZECHOWO-CYNAMONOWE
Produkty potrzebne do przepisu:
• 10 dkg masła (w pierwotnym przepisie było 15 dkg margaryny, ale ja jej nie uznaje i zmieniłam na masło. Praktyka pokazała mi, że masła musi być mniej niż margaryny)
• 25 dkg cukru (ja daję cukier trzcinowy i połowę porcji)
• 25 dkg mąki pszennej (w przypadku zamiany na razową należy użyć jej trochę mniej)
• 25 dkg zmielonych orzechów włoskich
• 2 jaja od szczęśliwych kurek
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 szczypty soli
Jak to zrobić:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami.
Dodać cynamon, sól, zmielone orzechy oraz mąkę.
Zagnieść ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na mininum 30 min.
Ciasto podzielić na części i rozwałkować na blacie podsypanym mąką na grubość ok. 5 mm. Foremkami wycinać ciastka i piec ok. 12 min w temperaturze 175 stopni w piekarniku z grzałkami góra-dół.
W ciasteczkach można robić dziurki, a po upieczeniu przewinąć nitkę i zawiesić na choinkę.
Ciasteczek dodatkowo już nie ozdabiam. Są pyszne same w sobie.
Z porcji ciasta wychodzi ok. 90 – 100 ciasteczek.
Ciastka robiłam z podwójnej porcji, bo w weekend mieliśmy imprezkę rodzinną i dobra ciocia dla dzieci zrobiła zdrowe ciastka
Wszystkim życzę smacznego
P.S. muszę przyznać się Wam do czegoś. Robiąc foto kurs i nakładając wszystko do miseczek itp to czułam się trochę jak Ci wszyscy gotujący na antenie w TV. Dobrze że mąż jest kochany i górę miseczek umył później
P.S.2 Do Wigilii zostało 43 dni
Komentarze
Prześlij komentarz